Ildsted

Norsk skifer har lenge vært et naturlig valg av materiale til ildsteder, både for å skape trivsel, men også for sin evne til å holde på varmen.

På grunn av skiferens høye fysiske kvalitet, motstår den ytre påkjenninger som varme, kulde, regn, snø og sol. Det gjør skiferen like godt egnet til utvendig som innvendig bekledning av piper, til peiser og griller m.m. Skifer er et ikke-brennbart materiale og tåler høye temperaturer. Den er ikke ildfast. På grunn av sin karakter og store variasjonsmuligheter kan en skape unike uttrykk, både inne og ute.

Tradisjonelt forbinder en skifer til ildsteder med skifermurstein eller bruddheller. Tørrmur, som gir et røffere uttrykk, har fått sin renessanse. Mange ønsker strammere linjer, noe som kan oppnås ved bruk av skiferfliser eller større plater til forblending.

Norske skiferprodusenter leverer et bredt spekter av produkter som er aktuelle for innen- og utendørs ildsteder og piper. Noen eksempler er skifer til pipeheller, peisplater og – hyller, plater foran eller under ildstedet, skifermurstein, tørrmur, ulik skifer til forblending etc.